ARK4: Μια διαδραστική ψηφιακή βιβλιοθήκη.
Το πρόγραμμα ARK4 σκοπό έχει να δημιουργήσει έναν διαδραστικό διάλογο μεταξύ του κοινού και των ιδρυμάτων που εμπλέκονται. Εξερευνώντας τις νέες τεχνολογίες στοχεύει στη διάδοση της γνώσης από το παρελθόν σε ένα πιο διευρυμένο, νεανικό κοινό. Στόχος επίσης είναι να εφαρμόσει μεθόδους με επίκεντρο τον χρήστη. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται νέες αφηγήσεις τις οποίες στη συνέχεια οι χρήστες θα μοιραστούν με τις βιβλιοθήκες, τα σχολεία αλλά τις συλλογικότητες της κοινότητάς τους, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Τέσσερα διαφορετικά θέματα έχουν ως τώρα σχεδιαστεί και αναπτυχθεί σε μορφή παιχνιδιού και είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν από σχολικές τάξεις, καθηγητές ή άλλους, ως εργαστήρια που θα προωθούν την μάθηση. Το παιχνίδι παίζεται σε μια οθόνη αφής (κινητό τηλέφωνο ή tablet).
Οι εφαρμογές των παιχνιδιών που έχουν ως τώρα σχεδιαστεί είναι:
-Flora Danica (Βοτανική): Ένα εργαστήριο για τα φυτά και τα βοτανολογικά συστήματα, με σχέδια που βασίζονται σε μια σχετική με την επιστήμη εγκυκλοπαίδεια η οποία κυκλοφόρησε από το 1761 έως το 1883 και ανήκει στην συλλογή της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου NTNU, στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας.
-Ψηφιακό Μουσείο (Ιστορία): Ένα εργαστήριο σχετικό με την ιστορία του σχολείου για άτομα με προβλήματα ακοής που ιδρύθηκε στο Τροντχάιμ το 1825. Το περιεχόμενο του παιχνιδιού προήλθε από το αρχείο εικόνων του Μουσείου Κωφάλαλων της πόλης.
-Τα αρχεία του πολέμου (Τοπική Ιστορία): Ένα παιχνίδι που συμπληρώνει το εργαστήριο με αρχειακό υλικό που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Αρχείο του Τροντχάιμ.
-Rødøyquizen og βίντεο (Αρχαιολογία): Ένα βίντεο για την ιστορία των μηχανισμών άμυνας κατά τον Μεσαίωνα στην πόλη Rødøya στην Nordland, μια περιοχή της βόρειας Νορβηγίας. Με αφορμή τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, δημιουργήσαμε ένα κουίζ που εντάχθηκε στο πρόγραμμα.
-Δήλος & Μύκονος (Αρχαιολογία): Το πρόγραμμα συμπληρώνεται τώρα από ένα ελληνικό εργαστήριο με αντίστοιχο κουίζ, βασισμένο στα αρχαιολογικά ευρήματα της Δήλου και της Μυκόνου.
Το εργαστήριο ξεκινά με μια απλή έρευνα όπου αξιολογεί το σημερινό επίπεδο γνώσης των μαθητών σχετικά με το θέμα. Στη συνέχεια οι μαθητές πάιζουν το παιχνίδι. Αφού απολαύσουν την διαδικασία του παιχνιδιού, καλούνται στη συνέχεια να απαντήσουν σε μερικές ερωτήσεις σχετικές με το θέμα. Στο τέλος, οι απαντήσεις τους συγκρίνονται με τις αρχικές. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αξιολογήσουμε πόσο έχουν κατανοήσει το θέμα διαμέσου του παιχνιδιού και της ψυγαγωγίας αλλά και κατά πόσο δέθηκαν και ευχαριστήθηκαν με αυτήν την δραστηριότητα.
Ο γενικός στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι να ενημερώσει για την ανάπτυξη αυτής της ιδέας, αλλά και της πλατφόρμας των εργαστηρίων, ώστε τελικά να γίνει ένα πρότυπο εργαλείο διδασκαλίας.
Σχετικά με το πρόγραμμα: το ARK4 είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ τεσσάρων ιδρυμάτων του Τροντχάιμ: της Βιβλιοθήκης του ΝΤNU, του Τμήματος Υπολογιστών & Πληροφορικής του ίδιου Πανεπιστημίου, του Περιφερειακού Κρατικού Αρχείου και του Νορβηγικού Μουσείου των Κωφαλάλων. Επίσης συνεργαζόμαστε με Athena Digital Unit RC, Athens, στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα ARK4 έχει επίσης συνεργαστεί με το πρόγραμμα Opp i Dagen σε σχέση με θέματα Αρχαιολογίας. Επικεφαλής αυτού του προγράμματος είναι η αρχαιολόγος Anne Katrine Meland η οποία επέβλεψε το περιεχόμενο του κουίζ και του βίντεο. Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου προγράμματος που προωθεί και διαδίδει την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού Rødøy. Οι εικονογραφήσεις έχουν γίνει από τον αρχαιολόγο Kari Binns Støren.